Microgreens – síla přírody

Málokdo ví, co si pod tímto cizím názvem má vůbec představit. Microgreens není nic jiného než mladé výhonky bylinek a zeleniny. Často bývají označovány jako klíčky, toto označení je http://www.realisticky.cz/ucebnice/02%2520Fyzika%2520S%25C5%25A0/01%2520Mechanika/02%2520Dynamika/18%2520Z%25C3%25A1kon%2520zachov%25C3%25A1n%25C3%25AD%2520hybnosti%2520I.pdf ale ne zcela přesné. V poslední době se dostávají do módy a jsou čím dál více oblíbenější. Proč?
Podle výzkumů totiž bylo zjištěno, že microgreens obsahují mnohonásobně více živin než dospělí jedinci. Proč tomu tak je? Je to zcela jednoduché – aby se semínko proměnilo v rostlinku, je třeba vynaložení velkého množství energie skryté v minerálech, vitamínech, bílkovinách a enzymech, které v ní jsou v této fázi proto bohatě obsaženy. A přesně tohoto složení se moderní lidé naučili využívat.bylinkové máslo
Tělu pravidelná konzumace těchto mladých rostlin přinese mnoho prospěšného. Posílí imunitu, pročistí krev a cévy, poslouží svými detoxikačními a antioxidačními účinky, pomáhají udržovat psychickou pohodu a krásu, podporují trávení, pomáhají udržovat hladinu cukru v normálu a v zimě doplní tolik potřebné vitamíny, které by tělu jinak mohly chybět.
Pěstování těchto semínek není nijak složité. Semínka na klíčení seženete i nákupem na internetu, odkud vám budou pohodlně doručena až domů. Z úrody se můžete těšit po celý rok, je totiž úplně jedno, co je zrovna za roční dobu, zasadit je můžete kdykoliv a již po krátké době se můžete těšit z mladých chutných rostlinek. Velkou výhodou je prostor, který k jejich pěstování potřebujeme – stačí miska na okenním parapetu.mladé bylinky
A jak úrodu zkonzumovat? Rostlinky můžete klidně jíst jen tak samotné, to ale nemusí být po chuti každému. Můžete si s nimi tedy ozdobit pečivo namazané máslem, kterému dodá tu pravou svěžest. Skvělé jsou také například ve vaječné omeletě, v zeleninovém salátu, rizotu, jarních závitcích nebo dokonce v sushi. Ani polévky či jiné teplé pokrmy o ně nemusí být ochuzeny. Pokud máte nadúrodu, můžete si z nich vyrobit pesto a užít si skvělé chuti později. Jedinou podmínkou, která musí být pro zachování živin splněna, je to, že se nebudou vařit. Do teplých pokrmů se tedy přidávají až na konec. Takže dobrou chuť!