Bezlepková dieta jako nový životní styl – zkuste jíst jinak

Scj CrNezařazené Bezlepková dieta jako nový životní styl – zkuste jíst jinak
0 Comments

Lepek neboli gluten a jeho snášenlivost u lidí je v současné době poměrně často diskutovaným tématem. Všude kolem sebe můžete slyšet, kdo je na lepek alergický, komu z něj pouze není dobře, ale neví proč, a komu se po něm zhoršila pleť. Mimo jiné jistě ve vašem okolí vzrostl počet lidí, kteří jej v rámci svého jídelníčku omezili anebo úplně vypustili.
ruka s moukou

Obecně platí, že pro člověka, který netrpí některou diagnostikovanou formou celiakie, lepek nepředstavuje žádné nebezpeční. Nalejme si však čistého vína, přehnaně častá konzumace pečiva, příloh obsahujících mouku a například také pití piva, může vést kromě pocitu těžkého žaludku k zažívacím potížím, nadváze nebo výrazně zhoršovat akné. Všeho s mírou. Lepek v přiměřeném množství není pro naše trávení škodlivý, ale není od věci jej občas vyměnit za nějakou jinou potravinu a ulehčit tak svému zažívání.
pekař u těsta
Pokud máte pocit, že byste chtěli svému stravování nezávazně odlehčit, ale nechce se vám v obchodě bloudit mezi regály a přemýšlet o tom, kterými potravinami nahradíte chleba k snídani, knedlíky ke svíčkové, nebo z čeho uděláte těsto na nedělní koláč, zkuste se zaměřit na tento přehled potravin a využít některé přípustné bezlepkové alternativy:
·         Mouka – rýžová, kukuřičná, amarantová, cizrnová, čiroková, fazolová, hrachová, jahelná, kokosová, sójová
·         Obiloviny – rýže, kukuřičná krupice nebo kus-kus, jáhlové vločky a kaše, sójové vločky, pohanka, quinoa
·         Luštěniny – fazole, čočka, hrách
·         Ořechy
·         Maso
Jak se obejít bez pečiva k snídani? Zkuste si místo klasického rohlíku s máslem připravit vydatnou kaši s ovocem a oříšky – správný podíl obilovin, ovoce a ořechů vám nastartuje den správným směrem.
Pokud máte obavu o svůj oběd a bojíte se, že vynecháním oblíbených těstovin nebo kus-kusu ztratí vaše jídlo na atraktivitě, zkuste použít jejich bezlepkové varianty. Například rýžové těstoviny mají zajímavou chuť, kterou si zcela určitě zamilujete.
Chystáte-li se v pátek na pivo s příteli a zároveň vám váš žaludek minule po pár kouscích způsobil potíže, ať už ve formě těžkosti nebo křečí, zkuste si v restauraci tentokrát objednat raději vinný střik. Vaše linie vám poděkuje a vy nebudete mít pocit, že si něco odpíráte.
Pozor! Nic není tak jednoduché, jak se zdá. Ani bezlepkové potraviny, resp. náhražky potravin obsahujících lepek, nejsou zcela bez chybičky. Při nakupování je tedy potřeba dát si pozor na následující věci:
·         Některé obiloviny – seitan, bulgur nebo špalda sice patří mezi moderní fitness potraviny, bezlepkové však nejsou
·         Omáčky a marinády
·         Všechny pokrmy, které se zahušťují

A co je při zvažování nákupu bezlepkových potravin nejdůležitější?
Nečekejte, že chuť bude stejná, jako u produktů, které jste se rozhodli nahradit. Bezlepkové pečivo i rýžové těstoviny chutnají jinak a je možné, že vám bude trvat, než si na tuto změnu zvyknete. Pokud však odhodíte všechny předsudky a budete se k nim stavět jako k novinkám na trhu, které je potřeba ochutnat a vyzkoušet, nejspíš budete i příjemně překvapeni!